Ilmanlaatu ja ilmastonmuutoshaasteet kärkiteemoja satamien ympäristötyössä

Suomen Satamaliitto ry, 10.11.2020

Ympäristöasioiden kärkiteemat kietoutuvat energiakysymysten ympärille eurooppalaisissa satamissa, käy ilmi European Sea Port Organisationin 10.11. julkaisemasta vuosittaisesta ympäristöraportista.

Ilman laatu on jo useana vuonna ollut ympäristökysymysten ykkössijalla eri puolilla Eurooppaa toimivissa satamissa. Se on paikallisesti näkyvä ja tuntuva satamatoiminnan kestävyyden ilmentymä. Koska 90 % satamista sijaitsee kaupunkien yhteydessä, ilman laadun vaikutukset terveydelle ja ympäristön laadulle ovat huomattavat. 

Screenshot 2020-11-10 12 56 28

Ilmastonmuutos on tehnyt nopean nousun listan kakkoseksi. Satamat näkevät sään vaikutukset sataman rakenteille ja päivittäisessä toiminnassaan. Jo kaksi kolmasosaa satamista huomioi nämä kasvavat kelivaatimukset infrastruktuurihankkeissaan. Ilman laatua parannetaan ja ilmastonmuutokseen vaikutetaan osin samoilla toimenpiteillä. Yhä useampi satama investoi maasähkön ja LNG:n tarjoamiseen, jotka ovat teknologiselta kypsyydeltään ja laajimmin tarjolla olevat vaihtoehdot perinteisten öljypolttoaineiden korvaajina aluksilla ja autoliikenteessä.

Energiankäytön tehokkuus seuraa edellisisen kannoilla kolmannella sijalla. Laitetekniikan ja materiaalien kehitys ja digitalisaation suomat mahdollisuudet seurata energian käyttöä reaaliaikaisesti sekä vastata muuttuviin tarpeisiin laskevat päästöjä ja säästävät energiaa sekä kustannuksia. Satamien ympäristöteemojen kärkikolmikko liittyy tällä hetkellä keskeisesti samaan aiheeseen: päästöihin.

Lue tiedote kokonaisuudessaan ESPOn sivuilta