Matkustajaliikenne avautuu asteittain

Suomen Satamaliitto ry, 8.5.2020

Poikkeusolojen kiristettyjä matkustamisen rajoituksia avataan 14.5.2020 lukien Helsingin, Turun, Långnäsin ja Vaasan satamien kautta tapahtuvalle henkilöliikenteelle.

Schengen-alueen sisärajatarkastukset jatkuvat valtioneuvoston 7.5. antaman päätöksen nojalla 14.6. saakka. Samoin Suomen ulkorajaliikenteen rajoituksia jatketaan 14.6.2020 asti.

Tavaraliikenne on sujunut rajoituksitta koko 17.3. alkaneen poikkeusolojen ajan.

Torstaista 14.5. lukien työmatkaliikenne ja muu välttämätön meritse tapahtuva matkustajaliikenne avataan Suomen ja Viron, Saksan ja Ruotsin välillä. Työmatkan välttämättömyyden perustelua ei enää tarvita. Päätöksellä helpotetaan myös lähiomaisten tapaamisia. Sisärajavalvontaa jatketaan maarajoilla, satamissa ja lentokentillä. Vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei toistaiseksi suositella. 

Matkustaja- ja tavaraliikenne vesiliikenteessä 14.5. lukien:

  • Helsingin, Långnäsin, Turun ja Vaasan satamat: tavaraliikenne, Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvien paluuliikenne, työmatkaliikenne sekä muu välttämätön liikenne,
  • Eckerön, Eurajoen, Färjsundetin, Förbyn, Haminan, Hangon, Haukiputaan, Inkoon, Kalajoen, Kaskisten, Kemin, Kemiön, Kirkkonummen, Kokkolan, Kotkan, Kristiinankaupungin, Lappeenrannan, Loviisan, Maarianhaminan, Merikarvian, Naantalin, Nuijamaan, Oulun, Paraisten, Pernajan, Pietarsaaren, Pohjan, Porin, Porvoon, Raahen, Rauman, Salon, Sipoon, Taalintehtaan, Tammisaaren, Tornion ja Uudenkaupungin satamat: vain tavaraliikenne,
  • Ahvenanmaan, Haapasaaren, Hangon ja Helsingin merivartioasemat sekä Nuijamaan satama ja Santio: huvialusliikenteessä Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvien paluuliikenne sekä muu välttämätön liikenne.

Rajavartioston tiedote kokonaisuudessaan:

www.raja.fi/ajankohtaista/tietoa/tiedotteet/1/0/rajaliikenteen_rajoitukset_ajalla_14_5_14_6_2020_79639

Käytännön ohjeistusta:

www.raja.fi/ajankohtaista/ohjeet_rajanylitykseen

Koronaepidemian leviämisen ehkäisemiseksi sisäministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat yhdessä valmistelleet seuraavan ohjeistuksen ja suosittelevat:

Maahan saapuvan henkilön on syytä 14 vuorokauden ajan rajoittaa tarpeettomia lähikontakteja ja noudattaa omaehtoista karanteenia. Omaehtoisessa karanteenissa liikkuminen rajoittuu vain työpaikan ja asuinpaikan välille sekä muuhun välttämättömään liikkumiseen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon työtehtäviin tulevan on syytä sopia työnantajan kanssa mahdollisista työjärjestelyistä. Työnantajan tulee arvioida tartuntariski ja muuttaa tarvittaessa työtehtäviä 14 vuorokauden ajan maahan saapumisesta asiakas- ja potilasturvallisuuden sekä työyhteisön turvallisuuden varmistamiseksi.

Omaehtoista karanteenia ei ole tarpeen soveltaa ensihoidon- ja pelastushenkilöstön eikä Rajavartiolaitoksen ja Tullin henkilöstön osalta. Heidänkin on syytä noudattaa yleisiä viranomaisohjeita hyvistä hygieniakäytännöistä, turvaetäisyyksistä ja fyysisten kontaktien välttämisestä tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Hengitystieoireiden ilmentyessä henkilön tulee ottaa välittömästi yhteys terveydenhuoltoon. Tarkempi ohjeistus omaehtoiseen 14 vuorokauden karanteeniin jaetaan maahan saavuttaessa.