Satamien investoinnit vievät energiamurrosta eteenpäin

Suomen Satamat (info a Suomensatamat.fi), 28.9.2023

Ymmärrys kiihtyneestä energiamuuroksesta valtaa koko läntisen Euroopan. Samoin vuoden sisällä on tapahtunut mittava murroksen vauhdittuminen. Syynä on osittain regulaatio, kuten Fit for 55-lakipaketti mutta samanaikaisesti markkinat, niin kuluttajat kuin tavaraliikenteessä rahdin haltijat ovat ymmärtäneet muutoksen olevan käynnissä. Kiihtyvällä vauhdilla.


Suomen satamien ulottuvissa on useille vuosille ja jopa vuosikymmenille ulottuva muutos, jossa fossiilitalous muutetaan hiilineutraaliksi. Tämä edellyttää mittavia satamien infraan kohdistuvia investointitarpeita useita vuosia ennen kuin yhdenkään vetylaitoksen perustus on muurattu.


Tarvitaan sujuvaa luvittamista vihreän siirtymän investoinneille. Lisäksi energiateemaiset EU:n yhteisrahoitusohjelmat on tarpeen pikaisesti laajentaa koskemaan satamien energiainfran investointeja.


Suomen Satamat ry viettää kuluvana vuonna perustamisensa 100 -vuotista juhlavuotta keskellä satamien roolin muutosta. Puhdas siirtymä oli läpileikkaavana teemana kun yli 200 henkinen yleisö kokoontui vuotuisille Satamapäiville Naantaliin. Muita eksperttien keskusteluissa olleita teemoja olivat satamien resilienssi, kuljetusketjujen digitalisointi, EU-rahoitusohjemat, satamapalvelumarkkinoiden kilpailuoikeudelliset kysymykset, tuulivoima, biokaasu ja sähkö satamissa. 

Tervetuloa Satamapäiville Annaleena Mäkilä